Onze Scouts

Afspraken

Graag willen wij enkele afspraken binnen onze scoutswerking nog even op een rijtje zetten voor jullie, aangezien we gemerkt hebben dat hier soms wat onenigheid over bestaat.

1. Het uniform

Scouts & Gidsen dragen uniforme kleding. Dit maakt hen herkenbaar voor iedereen, staat symbool voor het groepsgevoel en toont aan dat je fier bent om een scout of gids te zijn.

Wat verstaan we nu onder het scoutsuniform ?

Voor kapoenen: 

  • een groene korte broek of rok (in de winter mag dit een lange broek zijn)
  • groepsdas

Voor alle andere takken: 

  • korte scoutsbroek of scoutsrok  (in de winter hetzelfde)
  • scoutshemd  met jaarkenteken op
  • groepsdas (te verkrijgen aan het leidingskot voor € 9, een dasring voor € 1,5)

Extra voor de welpen: 

  • de enige echte welpenpet (optioneel)!

Als je een hemd koopt, is het natuurlijk nog maagdelijk beige, maar het is de bedoeling dat er nog kentekens op komen. Het jaarkenteken en het groepsteken, dat je van ons – indien voorradig – gratis krijgt, moeten er zeker opkomen. De andere kentekens zijn niet verplicht, maar de ‘echten’ hebben het toch op hun uniform.

Er bestaat wel een zekere handleiding waar wat moet komen, om er ook geen warboel van te maken.

  • We zijn als leidingsploeg erg strikt op het uniform (dit uitgaande van jarenlange traditie) en willen dit graag overbrengen naar de kinderen toe.
  • In de winter hebben wij ook graag dat iedereen een korte scoutsbroek of scoutsrok draagt. Wij hopen dat jullie dit respecteren.

U kan het uniform (behalve de groepsdas) kopen bij Hopper, de winkel van Scouts & Gidsen Vlaanderen.

 

2. Drankjes en koekjes

Wij zorgen er voor dat jullie kinderen sommige vergaderingen tussen 14u en 17u iets te drinken en af en toe ook iets te eten krijgen. Water is natuurlijk altijd ter beschikking. Op deze manier worden alle kinderen gelijk gesteld. Wij zouden het daarom fijn vinden dat jullie aan je zoon/dochter geen drankjes en koekjes meegeven. Wat we zeker wel aanraden, is een drinkbus gevuld met water.

 

Indien er hierover nog vragen zijn kan u steeds bij ons terecht.

Aarzel niet om ons te contacteren!

Lidgeld en fiscale attesten

Hoe betalen?

Als u hebt beslist om weer eens een geweldig jaar te willen beleven, gelieve dan zo snel mogelijk € 55 over te schrijven op het rekeningnummer BE68 4330 1722 8134 met vermelding van naam en tak. Reeds ingeschreven leden worden verwacht hun lidgeld voor 15 oktober betaald te hebben.

Uw kind is dan het hele jaar door verzekerd tijdens alle scoutsactiviteiten, het kamp inbegrepen.

Leden die hun lidgeld niet tijdig hebben betaald, zijn dus niet verzekerd!

 

Nieuwe leden

Nieuwe leden kunnen eerst enkele activiteiten meespelen zonder meteen het lidgeld te moeten betalen. Dit om te voorkomen dat, indien het toch niet is wat uw kind verwacht had, er onnodige kosten gedaan worden. Na een derde of vierde activiteit verwachten wij dat er lidgeld betaald wordt.

 

Fiscale attesten

Vakantieactiviteiten, waaronder zomerkampen van erkende jeugdbewegingen, zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt wel enkel voor kinderen onder de 12 jaar. Er is tot 11,2 euro per dag aftrekbaar wat betekent dat de volledige 75 euro aftrekbaar zou zijn. Indien vragen, bel de groepsleiding voor meer info.

Indien U dit document verloren hebt, gelieve contact op te nemen met de jeugdwerking van Asse.

Wat reeds langer kan, is een gedeelte terugbetaald krijgen door het ziekenfonds van jouw kind. Dit vraag je best eerst eens na. Bij uw ziekenfonds vind je zo’n standaardformulier dat je door ons moet laten invullen en dan terug aan de mutualiteit kan bezorgen.

 

Vragen?

Indien u vragen heeft in verband met het lidgeld kan u altijd een mail sturen naar lonne@scoutsengidsenasse.be. Lonne helpt u dan graag verder.

Leidingsploeg:

Jin

Lothe* & Stan

Groepsleiding

Oskar, Lonne & Stan

Takken:

Kapoenen 1 en 2

Leeftijd: 6 tot 8 jaar
 
Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. En daar spelen we volop op in. Het hoogtepunt in een kapoenenleven? Voor de eerste keer op kamp!

Kabouters en Welpen

Leeftijd: 8 tot 10 jaar
 
Is het leven een jungle of een speeltuin? Welpen en Kabouters leren zélf spannende dingen doen. Hun eigen lokaal inrichten, muziekinstrumenten maken, in bomen klimmen, kampen bouwen, …

Otters en Bevers

Leeftijd: 11 tot 12 jaar
 
De Bevers en de Otters hebben de leeftijd van 11 – 12 jaar. De activiteiten bouwen voort op die van de Welpen en Kabouters. Plezier maken en jong kunnen zijn, daar draait het om!

Jonggivers

Leeftijd: 13 tot 14 jaar
 
Op woudlopersavontuur met de rugzak of op fietstocht met de patrouille. Een vlot sjorren of vuurtjes stoken en je eigen potje koken. Zo leren we de kneepjes van het vak. Een toneelstuk in mekaar steken en je creativiteit botvieren of stevig spelen en sporten: jonggivers zijn aan zet!

Givers

Leeftijd: 14 tot 16 jaar
 
We gaan een stapje verder. Gidsen en Verkenners bieden we alle kansen om te bewijzen wat ze in hun mars hebben. Er is ruimte om te experimenteren en mee te beslissen. Grootse projecten kleuren hun scoutsdag, maar gewoon gezellig samen zijn hoort er ook bij.

Pioniers

Leeftijd: 17 jaar
 
3de jaars givers. Dit zich extra in zetten op de technische vaardigheden. Ze maken ingewikkeldere constructies. Zelf al eens een spel maken is voor hun ook niets onbekend.

JIN

Leeftijd: 18 jaar
 
Wat is Jin zijn? Dat bepalen ze zelf. Leiding is geen leiding meer, maar begeleiding. Wie weet slaan ze dit jaar hun tenten in het buitenland op, krijgt het jinlokaal een Keith Harring-look of is muziek de factor die hen bindt. Inspraak, ploeggeest en zelfstandigheid staan voorop. Jins zijn zwervers; blijvend onderweg …

Leiding

Leeftijd: 18+ jaar
 
Leiders en leidsters zijn jonge mensen die in hun vrije tijd zorgen voor sfeer, activiteiten en werking per tak en per groep. Ze doen dat door samen met hun leden te spelen en met hen onderweg te zijn. Leiding is verantwoordelijk voor de organisatie en het toezicht tijdens scouting. Scouts en Gidsen Vlaanderen voorziet een vormingsaanbod voor leid(st)ers.

Totem:

Eén van de unieke dingen aan Scouts & Gidsen is dat we binnen de Scouts totemnamen geven aan elkaar. Deze bestaan uit een adjectief en een dierennaam. Beide zijn gebaseerd op je karaktertrekken die opvallen.
 
Sinds het scoutskamp van 2005 (Han-Sur-Lesse) passen we huidig systeem toe in verband met het geven van de totemnamen. Omdat we willen dat deze totemnaam zo lang mogelijk bij je past, hebben we besloten om in het eerstejaar Jonggiver een dierennaam te geven en pas als eerstejaar Giver een adjectief! Dit om te voorkomen dat je totem al vanaf je 18 niet meer bij je zou passen.
 
Wil je weten wat jouw totemdier precies als betekenis heeft? Surf dan naar de totempagina op de Scouts & Gidsen Vlaanderen-website.